Lopolan tila

Ajankohtaista

Jufinn
Lopolan Jufinn. © Wolfhard Schulze.

Ugallen poika Saksan parhaiden genomisonnien listalla

[17.8.2010]

Loppukesällä 2009 Saksaan viety Lopolan Ugallen poika Jufinn (ks. alempaa 9.8.2009) on sijoittunut korkealle 17.8. julkaistulla Saksan genomitestattujen nuorten sonnien listalla. Se on koko Saksan selvästi paras Juruksen poika (gRZG 141) ja kaikkien genomisonnien listalla 17. sijalla. Saksalaiset keinosiemennysasemat ostavat vuosittain noin 1000 sonnia, joten kärkeen on tarjolla useita tuhansia sonneja.

Jufinnillä on Lopolan karjassa paljon sukulaisia, sen emällä Ugallella on tyttäret Juruksesta, Billionista ja Goldwynistä ja tiineyksiä Xacobeosta, D Rebuksesta ja Lanonista. Jufinnin emänemällä Pigallella taas on nykyään karjassa jo yli 20 jälkeläistä kolmessa polvessa. Sekä Ugalle että Pigalle ovat elossa, joten suku on edelleen lisääntymään päin.

Katso Jufinnin arvostelu Masterrindin sivulta.

Aurora
Lopolan Aurora. © Elisabeth Theodorsson.
Shotti
Auroran emä Shotti. © KeLeKi.

Lopolan Aurora

[21.11.2009]

Lopolan Aurora (no 554, Shottle Shotti* D-Fortune) on Saksan tuontialkiosta 20.12.2008 syntynyt hieho, jonka emä on genomitestattu huipputuloksin sekä USA:n että Kanadan arvosteluissa. Alun perin kyseessä on kuitenkin Miss Tradition Lollin lehmäperhe USA:sta.

Samasta lehmäperheestä tulee myös elokuun arvostelussa kaikkein korkeimman USA:ssa tehdyn genomitestin omaava eurooppalaislehmä.

Auroran emä on Shotti, huutokaupassa Ranskasta Saksaan myyty Shottlen tytär ranskalaisesta erittäin suositusta sonninemästä nimeltään Reveuse. Reveuse on hyvärakenteinen lehmä, joka on luokitettu Ranskassa ensikkona maksimipistein VG89.

Shotti on myös TOP 25 -listalla 20. sijalla, ja Auroran täysveli on ostettu World Wide Siresille Saksaan.

Tuontisuvusta vientisuku - kaksi sonnia Saksaan

[9.8.2009]

Elokuun 2009 lopulla lähti Masterrindin KS-sonniasemalle Bremenin lähistölle kaksi sonnivasikkaa: Lopolan Troyesin poika Mäntylän Rakuunasta ja Lopolan Ugallen poika Juruksesta.

Troyes
Lopolan Troyes. © Frank Robinson.
Ugalle
Lopolan Ugalle. © Frank Robinson.

Kyseessä ovat mitä ilmeisimmin ensimmäiset Suomessa syntyneet merkittävän ulkomaisen keinosiemennys­yrityksen ostamat sonnit ja ainoat Suomessa syntyneistä emistä ostetut. Troyesin ja Ugallen emän Pigallen poikia on Saksassa jo entuudestaan kaksi, mutta ne ovat syntyneet Saksassa sinne myydyistä alkioista.

Ugallen saksansonnilla on täyssisar, josta tullaan huuhtelemaan alkiota syksyllä ja sisarpuoli Billionista. FABAlla on Ugallen pojan liki vuotta vanhempi täysveli, ja sen velipuoli Goldwynistä odottaa genomitestin tulosta ja lopullista ostopäätöstä. Rima näin myöhäisen Goldwynin pojan ostamiseen on korkealla, joten on mahdollista että Ugalle* Goldwynin poika on tarjolla tilasonniksi jonkin ajan kuluttua.

Pigalle
Lopolan Pigalle. © Elly Geverink.

Troyesin suku on hieman pienempi. Saksaan lähteneellä sonnilla on vain kaksi sisarusta: Vanhataloon myydystä Goldwynin alkiosta syntynyt sonni, joka ostettiin FABAlle, ja sisarpuoli Shottlesta, joka on poikinut elokuussa ja aloittanut erittäin lupaavasti.

Pigallen meriittilista siis on kesän aikana taas hieman pidentynyt, se on nyt sekä itse kansainvälinen sonninemä, että emä kahdellle kansainväliselle sonninemälle. Pigallen Saksassa syntyneille alkiosonneille on Lopolassa kaksi täyssiskoa, joista toinen poikii loppuvuodesta jo toisen kerran, nuorempi poikii ensimmäisen kerran alkuvuonna 2010.

Tuontisuvusta on siis tullut vientisuku.


Alkiotiineyksiä tuontialkioista

korvanimi & sonnilinja alkioillasyntynyt
 Planet* Delaberge Justice Lucia* Durham Lucille* Rudolph Lulu* Bryhill Lindy Lilly00.00.0000
 
  • Lucia on ostohetkellä Kanadan parhaiten luokitettu ja korkeimman LPI:n omannut Omanin tytär
 
 Planet* Delaberge Toystory Lodie* Durham Luciole* Rudolph Lulu* Bryhill Lindy Lilly00.00.0000
 
  • huutokaupassa myyty Lodien täyssisar on aloittanut erittäin lupaavasti rakenteen suhteen, VG-87-1YR-CAN, Lodie itse ei ole vielä poikinut
 

Alkiotiineyksiä omista eläimistä

korvanimisyntynyt
 Mr. Sam* Pigalle00.00.0000
 Zenith* Yperoni 
 Goldwyn* Y- Fortune00.00.0000

Alkiohankintoja seuraavista yhdistelmistä siirretään kesällä ja syksyllä 2009

korvanimisyntynyt
  Karona Goldwyn Gimini* Shottle00.00.0000
 
  • Emerson Bonnien ja La Presentation Daurelin sukua
 
 Comestar Mia Freelance* Goldwyn00.00.0000
 
  • Laurie Sheik -sukua
 
 Million* JK Eder Heaven00.00.0000
 
  • K Eder Heaven on Cogent Boliver Heavenin tytär Boltonista, Boliver Heaven on genomitestattu, erittäin suosittu sonninemä
 
 Bogart* Bouw Goldwyn Femmy00.00.0000
 
  • Goldwyn* Shottle* Durham* Ralma Juror Faith, Femmy on genomitestattu, erittäin korkea TPI 2116
 
 Bogart, Hayden ja Man-o-Man* RR Ralma Mac Chance00.00.0000
 
  • Mac* Finley* Durham* Ralma Juror Faith
 
 Sanchez* Anderstrup Bolton Eliza00.00.0000
 
  • Bolton Eliza on USA:n parhaan genomitestatun lehmän Wabash-Way Emilyannin sisarpuoli